Varje år drabbas ca 10 000 personer i Sverige av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, det är nästa 30 per dag. Ofta kommer hjärtstoppet plötsligt, som från en klar himmel. Man är helt oförberedd och har inga tidigare diagnoser. Den drabbade förlorar omgående medvetandet och har varken andning eller puls.
Enkelt förklarat är ett plötsligt hjärtstopp inte egentligen ett stannat hjärta, utan hjärtat slår på tok för snabbt, omkring 300 slag/min +-100 slag. Detta kallas för hjärtflimmer, vilket innebär att kroppen inte kan syresätta sig och kollapsar. Om ingen hjälper dig, är det över på nån minut. Man förlorar medvetandet först, andningen näst och pulsen sist. Allt sker på några sekunder. Detta tillstånd är inte att förväxla med en “vanlig” avsvimning där man fortfarande har bibehållen andning och puls. Vid en vanlig avsvimning är man inte medvetslös så länge, oftast mindre än en minut.
För att förstå fenomenet med plötsligt hjärtstopp, behöver vi titta lite på hjärtats anatomi. Du har två stora kammare i hjärtat och två förmaker. Vänster och höger kammare/hjärthalva, de bildar två kretslopp i kroppen. Den högra hjärthalvan tar emot syrefattigt blod från kroppen och pumpar in det i lungorna som syresätter blodet. Från lungorna går blodet direkt till vänster hjärthalva som pumpar ut det i resten av kroppen för att syresätta kroppens alla delar. Höger halva behöver alltså inte trycka lika hårt eftersom blodet inte ska lika långt som när det går från vänster halva.
Ett hjärtstopp beror på en rytmstörning som mest kan liknas vid ett elektrisk virrvarr i hjärtats signaler. Hjärtat börjar slå för snabbt och helt kraftlöst och blodet kommer då ingenstans. Varför det här virrvarret uppstår har olika orsaker. Att man inte passar in i riskgrupperna för hjärtkärlsjukdomar är inte heller helt ovanligt.
Möjliga orsaker:
1. Hjärtinfarkt
I Patricks fall var det en hjärtinfarkt som orsakade hjärtstoppet. Han hade en förträngning i höger kranskärl, det kärlet som ligger utanpå höger hjärthalva och som ser till att hjärtmuskeln får syre för att fungera. Hjärtmuskeln fick inte tillräckligt med syre och höger kammare slutade fungera optimalt och då kompensations-ökade vänster hjärthalva takten vilket slutade i kammarflimmer, detta sker på nån sekund. Patrick fick då hjärtstopp och blev medvetslös direkt. Han ramlade ihop. Hur lång tid det var mellan hjärtinfarkt och hjärtstopp kan man inte veta säkert men det handlar om sekunder. Hjärtinfarkt är den enskild största orsaken till plötsligt hjärtstopp bland män över 35 år. Jag kommer att förklara mer om hjärtinfarkt och ateroskleros vid ett senare tillfälle.
2. Medfödda hjärtfel
Det finns ett 20-tal kända hjärtfel som man vet kan orsaka plötsligt hjärtstopp. Ofta känner man dock inte till innan att man har det medfödda hjärtfelet. Medfödda hjärtfel är den andra största orsaken till plötsligt hjärtstopp efter hjärtinfarkt.
Sen kan ett plötsligt hjärtstopp även bero på följande orsaker:
3. Hjärtmuskelskador
Plötsligt hjärtstopp kan också ske pga en hjärtmuskelskada såsom hjärtmuskelinflammation, som orsakar förändringar i muskelvävnaden på hjärtat. Hjärtmuskelinflammation får man om man tränar när man är förkyld eller ha influensa och kan ligga latent en längre tid utan att vederbörande vet om det. Plötsligt hjärtstopp är den ledande dödsorsaken bland unga idrottsutövare.
4. Droger
Droger eller prestationshöjande drycker kan chocka hjärtats signaler, liksom vissa mediciner.
5. Ingen tydlig orsak
Många gånger hittar man inte orsaken till hjärtstoppet och statistiskt sätt har man större risk att drabbas av ett plötsligt hjärtstopp om man tidigare drabbats. Man får då en ICD inopererad, en slags defibrillator, en inbyggd hjärtstartare som kan ge hjärtat en stöt inifrån. En ICD registrerar hjärtats aktivitet och känner av ifall den slår för fort. ICDn kan då starta om hjärtat automatiskt genom en stöt på 800 volt. Stöten gör dock väldigt ont och det blir lätt omtumlande för den drabbade.
Skillnaden mellan en ICD och en pacemaker är att en pacemaker hindrar hjärtat från att slå för sakta och ICDn hindrar hjärtat från att hamna i flimmer dvs slå jättesnabbt. Många ICD har nuförtiden även inbyggda pacemakers. ICD måste byta batteri efter 8 år ca +- 2 år. Vill du läsa mer om ICD: http://www.pacemaker-info.se/sida/icd-0
Överlevnad
För varje minut som hjärt-lungräddning dröjer minskar överlevnadschanserna med 10%.
För ökad överlevnad är följande viktigt:
1. Bevittnad avsvimning, skaka om personen, kolla andning och puls, larma 112
2. HLR sätts in omedelbart, 30 kompressioner (120st/min) varvas med 2 inandningar
3. En hjärtstartare används på plats
4. Sjukvårdsutbildad personal kommer till platsen och tar över, ofta ger dom adrenalin intrvenöst.
Larma 112 direkt. De kommer tala om för dig som är osäker, exakt vad du ska göra och guida dig på telefon.
Hjärt-lungräddning: gå en kurs! Går kursen igen och igen. Jag lovar dig, man vill om möjligt inte stå handfallen när detta händer någon, även om det är en främmande.
Leta rätt på en hjärtstartare. Register på hjärtstartare i Sverige http://www.hjartstartarregistret.se/sok Öppna den slå på den och följ instruktionerna. Den är MYCKET enkel att använda. Operatören på 112 hjälper till om du behöver.
Det är alltid bättre att göra någonting, än att göra ingenting. Våga ingripa, våga delegera.
Patricks har ingen puls och ingen andning när hjärt-lungräddningen sätts in. Efter ett tag för han svag puls men börjar inte andas spontant. När hjärtstartaren sätts in, känner apparaten av att han har kammarflimmer “hjärtrytm registrerat, defibrillering rekommenderas” “rör inte patienten” någon trycker på knappen. Stöten startar om systemet, vilket i princip innebär att de elektriska impulserna nollas och börjar om. Ibland räcker det inte med en stöt och då upprepas proceduren. Man kör hjärt-lungräddning emellan stötarna, i Patricks fall räckte det med två stötar.
Det är allmän praxis att adrenalin ges till patienten vid HLR. Men för att kunna spruta in adrenalin i kroppen måste man kunna sätta en nål och det gör inte gemene man utan endast utbildad personal. Här i backen i kylan var det svår att sätta en nål i armvecket då blodkärlen hade dragit ihop sig, så den sattes i benmärgen istället. Patrick reagerade inte alls när de skruvade i den sk intraosseös i smalbenet, vilket ju gör extremt ont om man är vid medvetande.
De får igång svag puls på Patrick och han spontan-andas några gånger, men det är inte direkt hoppfullt och hjärt-lungräddning fortsätter. Patricks fortsatta historia hittar du här: Plötsligt hjärtstopp på ett lopp, del 1
Rekommendationer efter ett plötsligt hjärtstopp:
Om du har fått en ICD inopererad får du olika restriktioner, bla körförbud ofta i ett halvår eller längre.
Komma igång med sitt vanliga liv igen. Stressa mindre, men leva som vanligt.
Inga kostrestriktioner.
Lagom motion är bra.
Livsstilsförändringar är vanliga, liksom tacksamhet och depression. Som anhörig görs man uppmärksam på att just det sistnämnda kan uppträda utan att den drabbade märker detta. Det finns då stöd att få.
Vill du läsa mer?
https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Plotsligt-hjartstopp/
http://www.medtronic.se/sjukdom/ploetsligt-hjaertstopp/index.htm
Gratis utbildning för privatpersoner inom HLR:
http://www.redcross.se/engagera-dig/vara-kurser/forsta-hjalpen/kurser-for-privatpersoner/
Plötsligt hjärtstopp på ett motionslopp: Se alla avsnitt på bloggen med hjärtstoppstema
Pingback: Hjärtinfarkt varför det? – Chaly.se